Άρθρα στο διαδίκτυο

Διαβάστε περισσότερα άρθρα που έχει δημοσιεύσει στο διαδίκτυο ο ιατρός ογκολόγος – παθολόγος Ιωάννης Μούντζιος στην ιστοσελίδα του Κέντρου Ολιστικής Φροντίδας Ογκολογικού ΑσθενήONCOLIFE” πατώντας εδώ.

 

2019: Mια Κομβική Χρονιά Στις Θεραπευτικές Εξελίξεις Του Καρκίνου
Τo 2019 έχει χαρακτηριστεί δικαίως ως η χρονιά-καταλύτης στη θεραπευτική του καρκίνου. Πράγματι, μέσα στο έτος περιμένουμε τις ανακοινώσεις πολύ σημαντικών μελετών που παρουσιάστηκαν σε αρχικό ή προχωρημένο στάδιο μέσα στο 2018 και οι οποίες αναμένεται να ρίξουν φως στη θεραπευτική στρατηγική μια πλειάδας συμπαγών όγκων και να συμβάλλουν αποφασιστικά στον καθορισμό του νέου θεραπευτικού αλγορίθμου.Αναμφισβήτητα, η “Βασίλισσα” του 2018 στην Ογκολογία υπήρξε η ανοσοθεραπεία, κυρίως με τη μορφή των αναστολέων των σημείων ανοσολογικού ελέγχου (Immune Check-point Inhibitors ή ΙCIs).

Διαβάστε όλο το άρθρο όπως δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “The Doctor”…

Καρκίνος: Ένας κινούμενος στόχος

Οι εναγώνιες προσπάθειες καταπολέμησης των κακοήθων νεοπλασιών από την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα έχουν διαχρονικά συναντήσει μια – – τουλάχιστο –μέχρι σήμερα- ανυπέρβλητη δυσκολία: Οι συμπαγείς όγκοι εμφανίζουν μια αέναη χωρική και χρονική ετερογένεια με συνεχή  εξέλιξη των μοριακών χρακτηριστικών τους τα οποία μεταβάλλονται κάτω από την επίδραση τόσο γενετικών όσο και περιβαλλοντικών παραγόντων.  Τα χαρακτηριστικά του καρκινικού κυττάρου που σχετίζονται με τις βασικές του λειτουργίες (μεταγωγή αυξητικών ή ανασταλτικών σημάτων, πολλαπλασιασμός, αγγαιογένεση, απόπτωση κ.ά) μεταβάλλονται συνεχώς είτε αυθόρμητα είτε κάτω από την πίεση της θεραπευτικής διαδικασίας.

Διαβάστε όλο το άρθρο…

Bevacizumab+erlotinib: η νέα θεραπευτική προσέγγιση για τους ασθενείς με Mη μικροκυτταρικό καρκίνο πνεύμονα και μεταλλάξεις του EGFR.

Ο καρκίνος του πνεύμονα εξακολουθεί να αποτελεί μια παγκόσμια μάστιγα και την πρώτη αιτία θανάτου από καρκίνο σε όλο τον πλανήτη. Τα τελευταία χρόνια, η κατανόηση της μοριακής βιολογίας που βρίσκεται πίσω από την παθογένεια της νόσου έχει οδηγήσει σε πολύ σημαντικές θεραπευτικές εξελίξεις, ιδιαίτερα στο μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα (ΜΜΚΠ), που αποτελεί και τη συχνότερη μορφή καρκίνου του πνεύμονα (85% των περιπτώσεων) .

Διαβάστε όλο το άρθρο…

Ανοσοθεραπεία του καρκίνου, η υπόσχεση του μέλλοντος.

Τα κύτταρα του ανθρώπινου οργανισμού βρίσκονται υπό διαρκή ανοσιακή επιτήρηση και το ανοσοποιητικό σύστημα αποτελεί αποτρεπτικό μηχανισμό στον νεοπλασματικό μετασχηματισμό και στη δημιουργία νεοπλασιών.

Διαβάστε όλο το άρθρο…

Συνέντευξη για την αντιαγγειογενετική θεραπεία

H ογκολογία αποτελεί αναμφισβήτητα μια από τις ειδικότητες της ιατρικής επιστήμης με τις περισσότερες εξελίξεις, οι οποίες έχουν και άμεση επίπτωση τόσο στην επιβίωση του ασθενή όσο και στην ποιότητα ζωής του.

Διαβάστε όλη την συνέντευξη…

Θεραπευτικές εξελίξεις στον καρκίνο του πνεύμονα το 2015

Το φετινό συνέδριο Κλινικής Ογκολογίας της Αμερικανικής Ογκολογίας σηματοδοτήθηκε από δυο σημαντικές μελέτες ανοσοθεραπείας στον καρκίνο του πνεύμονα, και ειδικότερα στη δεύτερη γραμμή θεραπείας στον προχωρημένο μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα, όπου οι θεραπευτικές επιλογές είναι περιορισμένες και το προσδόκιμο επιβίωσης των ασθενών περιορισμένο.

Διαβάστε όλο το άρθρο…

Θεραπευτικές εξελίξεις στον καρκίνο του μαστού

Ένα από τα χαρακτηριστικά του καρκίνου του μαστού που λαμβάνουμε υπόψη μας ως ογκολόγοι για τη θεραπευτική του αντιμετώπιση είναι το αν τα καρκινικά κύτταρα έχουν στην επιφάνειά τους ορμονικούς υποδοχείς, (Ηormone Receptors, HR), που σημαίνει ότι τα κύτταρα αυτά «τρέφονται» από τις γυναικείες ορμόνες, κυρίως τα οιστρογόνα και την προγεστερόνη.

Διαβάστε όλο το άρθρο…

Eκδήλωση για τον μήνα κατά του καρκίνου του μαστού στο μουσείο Μπενάκη

Το Τμήμα Ογκολογίας της Novartis παρουσίασε σήμερα το νέο πρόγραμμα ενημέρωσης για γυναίκες με καρκίνο του μαστού: «Είσαι γυναίκα. Είσαι δύναμη!».

Διαβάστε όλο το άρθρο…

Χορήγηση Αντινεοπλασματικών Θεραπειών: Πότε , Πως Και από Ποιον

Η Παθολογική Ογκολογία αποτελεί θεσμοθετημένη από το Ελληνικό κράτος, ανεξάρτητη  Ιατρική Ειδικότητα βάσει του Προεδρικού Διατάγματος υπ’ αριθμόν 204, ΦΕΚ 162, Τεύχος Πρώτο, άρθρα 1 και 2 της 15 Ιουλίου 1998, το οποίο ορίζει ότι «Η ιατρική ειδικότητα της Παθολογικής Ογκολογίας περιλαμβάνει τη διάγνωση, τη συστηματική (χημειοθεραπεία, βιολογικές θεραπείες και ορμονοθεραπεία) και υποστηρικτική θεραπεία καθώς και το συντονισμό της συνολικής αγωγής των αρρώστων με κακοήθεις νεοπλασίες».

Διαβάστε όλο το άρθρο…

Ογκολογική Κλινική 251 ΓΝΑ

H Παθολογική Ογκολογική Κλινική του 251 Γενικού Νοσοκομείου Αεροπορίας (251 ΓΝΑ) λειτουργεί από το 1996 βάσει του Οργανογράμματος του Νοσοκομείου το οποίο προβλέπει την ύπαρξη Ογκολογικής Κλινικής υπαγόμενης στον Παθολογικό τομέα με αποστολή τη βέλτιστη παροχή ιατρικού και νοσηλευτικού έργου στους ογκολογικούς ασθενείς και την παραγωγή κλινικού, επιστημονικού κι εκπαιδευτικού έργου.

Διαβάστε όλο το άρθρο…

Καρκίνος Τραχήλου Μήτρας

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι ο τρίτος κατά σειρά συχνότητας καρκίνος στις γυναίκες στις δυτικές κοινωνίες, μετά τον καρκίνο του μαστού και του ενδομητρίου.

Διαβάστε όλο το άρθρο…

Ετερόπλευρο Επίφλεβο σχετιζόμενο με Θρόμβωση Καθετήρα Τύπου “PORT-A-CATH”

Μια 64χρονη γυναίκα με ελεύθερο ατομικό αναμνηστικό  υπεβλήθη τον Οκτώβριο του 2013 σε ογκεκτομή (αρ)  και σύστοιχο λεμφαδένα-φρουρό λόγω όγκου στο κάτω-έσω  4μόριο  του (αρ) μαστού.

Διαβάστε όλο το άρθρο…

Ονυχοδυστροφία - Ονυχόλυση σχετιζόμενη με τη χορήγηση Δοσεταξέλης

Μια 73χρονη γυναίκα  με ιστορικό καρκίνο του μαστού προσήλθε στο Ογκολογικό τμήμα του Νοσοκομείου για εκτίμηση ονυχοδυστροφίας-ονυχόλυσης σε αμφότερα τα άνω άκρα.

Διαβάστε όλο το άρθρο…

Σύνδρομο Stevens-Johnson και αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο μετά από έγχυση γεμσιταμπίνης

Ένας 77χρονος άνδρας διεγνώσθη με αδενοκαρκίνωμα κεφαλής παγκρέατος τον Ιούνιο 2012, μετά από ενδοσκοπικό υπερηχογράφημα και παρακέντηση με λεπτή βελόνη μάζας κεφαλής παγκρέατος.

Διαβάστε όλο το άρθρο…

Δευτεροπαθής Ακροκυάνωση

Ένας 76χρονος άνδρας παρουσιάστηκε για εκτίμηση ενός επίμονου, συμμετρικού εξανθήματος ιώδους χρώματος των άπω φαλαγγών και των υπονύχιων επιφανειών και των δύο άνω άκρων.

Διαβάστε όλο το άρθρο…

Εικόνα του Μήνα

Ένας 24χρονος άνδρας, παρουσιάστηκε με μηνιαίο ιστορικό μιας σταδιακά αυξανόμενης σε μέγεθος, ανώδυνης διόγκωσης στο (αρ) καρωτιδικό τρίγωνο (εικόνα 2),  αμφοτερόπλευρης μαστοδυνίας κι ενός επεισοδίου αιμόπτυσης μια μέρα προ της εισαγωγής του.

Διαβάστε όλο το άρθρο…

Διάχυτο λειχηνοειδές εξάνθημα σχετιζόμενο με χορήγηση Ιματινίμπης

Ένας 28χρονος άνδρας με διάγνωση μεταστατικού γαστρεντερικού στρωματικού όγκου (GIST) με πρωτοπαθή εστία το στόμαχο έλαβε θεραπεία με imatinib mesylate , με αρχική δόση 400  mg ημερησίως (παρουσία μετάλλαξης στο εξώνιο 11, απουσία μετάλλαξης στο εξώνιο 9 του ογκογονιδίου C-KIT).

Διαβάστε όλο το άρθρο…

Στοματοφαρυγγική Καντιντίαση

Μία 80χρονη γυναίκα με ιστορικό ψυχωσικών επεισοδίων υπό αγωγή, καθώς και   ιστορικό βαρειάς κατάχρησης αλκοόλ και καπνού για πάνω από 50 έτη, παρουσιάστηκε  με  βράγχος φωνής και  δυσκαταποσία από τριμήνου.

Διαβάστε όλο το άρθρο…

Denosumab (XGEVA) ένας νέος φαρμακευτικός παράγοντας για την πρόληψη οστικών συμβαμάτων σε ασθενείς με οστικές μεταστάσεις από συμπαγείς όγκους

Ο ι οστικές μεταστάσεις αποτελούν μια συχνά υποεκτιμημένη επιπλοκή των συμπαγών όγκων και μπορούν να αποτελέσουν σημαντικό αίτιο τόσο σκελετικής όσο και συστηματικής νοσηρότητας. Σύμφωνα με τη βιβλιογραφία, περισσότερο από 1,5 εκατομμύριο ασθενείς με καρκίνο παγκοσμίως εμφανίζουν οστικές μεταστάσεις ενώ σε ποσοστό 50%-70% των ασθενών με καρκίνο και οστικές μεταστάσεις θα εμφανιστούν σκελετικά συμβάματα.

Διαβάστε όλο το άρθρο…

Θεραπευτικές εξελίξεις στον καρκίνο του πνεύμονα

Το φετινό συνέδριο Κλινικής Ογκολογίας της Αμερικανικής Ογκολογίας σηματοδοτήθηκε από δυο σημαντικές μελέτες  ανοσοθεραπείας στον καρκίνο του πνεύμονα, και ειδικότερα στη δεύτερη γραμμή θεραπείας στον προχωρημένο μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα, όπου οι θεραπευτικές επιλογές είναι περιορισμένες και το προσδόκιμο επιβίωσης των ασθενών περιορισμένο.

Διαβάστε όλο το άρθρο…

Ανοσοθεραπεία του καρκίνου: Η υπόσχεση του μέλλοντος

Τα κύτταρα του ανθρώπινου οργανισμού βρίσκονται υπό διαρκή ανοσιακή επιτήρηση και το ανοσοποιητικό σύστημα αποτελεί αποτρεπτικό μηχανισμό στον νεοπλασματικό μετασχηματισμό και την δημιουργία νεοπλασιών.

Διαβάστε όλο το άρθρο…

Καρκίνος Όρχεων

Οι όγκοι από γεννητικά κύτταρα αποτελούν μια ιδιαίτερη και με μοναδικά χαρακτηριστικά νοσολογική οντότητα που χαρακτηρίζεται από αυξημένη επίπτωση σε νέους άνδρες (18-40 ετών) αλλά και από την εξαιρετικά καλή πρόγνωση, ακόμη και στα προχωρημένα στάδια της νόσου.

Διαβάστε όλο το άρθρο…

Από τη γεννετική μεταβολή στη μοριακή στόχευση

Η συστηματική θεραπεία του καρκίνου, η οποία παρουσίασε μια συνεχή πρόοδο σε όλο το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα, φαίνεται να εισέρχεται σε μια νέα και σημαντική εποχή, η οποία χαρακτηρίζεται από μια πιο «εκλογικευμένη» επιλογή των θεραπευτικών στόχων του καρκίνου, οδηγώντας στην ανάπτυξη πιο «έξυπνων φαρμάκων» που κατευθύνονται ειδικά σε αυτούς τους στόχους.

Διαβάστε όλο το άρθρο…

Κατευθυντήριες οδηγίες για την αντιμετώπιση των εγκεφαλικών μεταστάσεων στο κακοήθες μελάνωμα

Το κακόηθες μελάνωμα είναι ο τρίτος σε συχνότητα συμπαγής όγκος που εμφανίζει εγκεφαλικές μεταστάσεις κατά τη διάρκεια της φυσικής του εξέλιξης (10-15% των περιπτώσεων), μετά τον καρκίνο του πνεύμονα και του μαστού. Το ποσοστό ανέρχεται στο 50-60% σε νεκροτομικά ευρήματα.

Διαβάστε όλο το άρθρο…